Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 1
(1)
Autor
Garnier Isabelle
(1)
Hilczer Aleksandra
(1)
Renard Hélène (1948- )
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Chrześcijaństwo
(1)
Hagiografia
(1)
Katolicy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Rok liturgiczny
(1)
Święci i błogosławieni
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Delicje! Napisana stylem przyprawionym pikantnym dowcipem, delikatesowym i upojnym, ta wyborna książka łaskocze podniebienie. Natomiast ostatni rozdział – rarytas! – sprawia, że ślinka cieknie do ust, kiedy czyta się nieopublikowane dotąd przepisy na biskupią sztukę mięsa w rosole sąsiadującą z sercem na świętego Walentego i... pieluszkami Jezuska. Dlaczego tylu jest mnichów widocznych na opakowaniach serów i tylu świętych związanych z winnicami? Tyle opactw produkuje piwo, tylu zakonników wytwarza zbawienne eliksiry? Skąd tylu zakrystianów (francuskie ciastko zawijane) jezuitów (trójkątne nadziewane ciastko francuskie) u cukiernika? To dobrze, że tak jest, ponieważ picie i jedzenie od zawsze były blisko powiązane z sacrum. Łącząc tradycję religijną z tradycją regionalnych przysmaków, autorki opowiadają o „świętych” smakołykach, odwołując się do dokumentów historycznych, ludowych legend i pikantnych anegdot, które zbierały z nieukrywaną radością. W ten sposób rysują nam obrazy pouczającego życia kanonika Kir i eremity o imieniu Emilian, nieprawdopodobny los małża świętego Jakuba i Jezusa z Morteau, legendę o daktylu i o piotroszu, jak również historię pochodzenia niezwykłego ciasta w kształcie polana drzewa (buche de Noël), jaja wielkanocnego lub bobu na Trzech Króli. [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej