Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Dział Książki Obcojęzycznej
(2)
Autor
Bard Elizabeth
(1)
Kerr Peter (1940- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
angielski
(1)
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Temat
Kuchnia francuska
(1)
Temat: miejsce
Paryż (Francja ; okręg)
(1)
Gatunek
Powieść
(2)
Romans
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Snowball oranges : one mallorcan winter / Peter Kerr. - Reprinted. - Chichester : Summersdale, 2000. - 315, [4] strony ; 20 cm.
(Summersdale Travel)
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Gatunek
Książka w języku angielskim. Szkocka rodzina poświęca swoje zdrowie i bezpieczeństwo w celu uprawy pomarańczy w jednej z dolin na Majorce. Przywitanie przez śnieżycę jest jedną z wielu niespodzianek, bowiem wkrótce zauważają, że tej farmie pomarańczy jest bliżej do farmy cytryn. Jednak śmiech to najlepsze lekarstwo na miejscowe danie składające się ze szczurów, i na ślub ze strzelbą. Na szczęście kolorowi sąsiedzi przywracają im wiarę w ludzką naturę i pomagają im zaadaptować się do nowego i zaskakująco wymagającego życia w pozornie idyllicznej wiejskiej Hiszpanii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka w języku angieskim. Lunch w Paryżu to wspomnienia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse naraz - z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem - i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser - z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza. Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa sukces i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym i jak odnaleźć się w obcym kraju. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej