Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje naukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Czytelnia Naukowa
(4)
Filia nr 9
(1)
Autor
Berežkovskij Mihail Isaakovič
(1)
Boguszewski Józef M
(1)
Bryłka Sylwester
(1)
Dolmierski Roman
(1)
Foremniak Mariusz
(1)
Gajewski Władysław (1937- )
(1)
Grodzicka-Lisek Kinga
(1)
Góralska Halina
(1)
Kryczka Sebastian
(1)
Olsson Aleksandra
(1)
Pióro Jan (nauki prawne)
(1)
Rutkowska Aleksandra
(1)
Seńczuk Witold (1925- )
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Szymkiewicz Norbert
(1)
Wiglusz Renata Maria
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Zieliński Lesław
(1)
Zwolak Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Kobieta
(4055)
Przyjaźń
(3305)
Rodzina
(2822)
Miłość
(2778)
Literatura polska
(1998)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(-)
Tajemnica
(1955)
Nastolatki
(1773)
Śledztwo i dochodzenie
(1770)
Zabójstwo
(1610)
II wojna światowa (1939-1945)
(1569)
Relacje międzyludzkie
(1557)
Język angielski
(1555)
Historia
(1305)
Magia
(1283)
Dzieci
(1274)
Rodzeństwo
(1128)
Uczniowie
(1091)
Dziewczęta
(1073)
Zwierzęta
(1061)
Relacja romantyczna
(1052)
Życie codzienne
(1020)
Żydzi
(1014)
Małżeństwo
(973)
Pisarze polscy
(933)
Wojsko
(914)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(835)
Władcy
(822)
Uczucia
(816)
Ludzie a zwierzęta
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(787)
Pamiętniki polskie
(785)
Wojna 1939-1945 r.
(759)
Kultura
(755)
Wakacje
(744)
Chłopcy
(740)
Polacy za granicą
(718)
Osoby zaginione
(695)
Policjanci
(690)
Uprowadzenie
(684)
Psy
(666)
Filozofia
(661)
Podróże
(658)
Szlachta
(643)
Boże Narodzenie
(642)
Arystokracja
(633)
Polityka
(613)
Samotność
(610)
Zakochanie
(599)
Sztuka
(586)
Matki i córki
(578)
Dziennikarze
(573)
Humor
(561)
Sieroty
(557)
Spisek
(537)
Literatura
(535)
Przestępczość zorganizowana
(532)
Śmierć
(523)
Koty
(516)
Poszukiwania zaginionych
(516)
Politycy
(514)
Duchowieństwo katolickie
(509)
Wybory życiowe
(507)
Dojrzewanie
(503)
Zemsta
(484)
Psychologia
(473)
Prywatni detektywi
(472)
Lekarze
(470)
Publicystyka polska
(469)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Wychowanie w rodzinie
(442)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(437)
Ojcowie i córki
(435)
Pisarze
(435)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(416)
Chrześcijaństwo
(409)
Mężczyzna
(409)
Dziadkowie i wnuki
(406)
Rody
(403)
Seryjni zabójcy
(402)
Obyczaje i zwyczaje
(398)
Katolicyzm
(397)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(391)
Szkoły
(384)
Wojna
(376)
Władza
(370)
Marzenia
(369)
Poezja polska
(351)
Duchy
(347)
Walka dobra ze złem
(347)
Wsie
(344)
Zabójstwo seryjne
(343)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Monografia
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Dom i ogród
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
6 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 661.004.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Vademecum BHP)
W książce przedstawiamy odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania dotyczące substancji chemicznych. To zbiór pytań z zakresu bhp zadawanych w ostatnim czasie przez Czytelników „Bhp w firmie” i „Aktualności bhp”.W przypadku gdy rodzaj prowadzonej przez pracodawcę działalności na to pozwala, preferowanym działaniem, podejmowanym w celu wyeliminowania lub ograniczenia ryzyka, powinno być unikanie stosowania czynnika chemicznego stwarzającego zagrożenie. W szczególności poprzez zastąpienie go czynnikiem chemicznym lub procesem, który w warunkach jego stosowania nie stwarza zagrożenia (lub stwarza mniejsze) dla bezpieczeństwa i zdrowia pracowników. W innych przypadkach, pracodawca ma obowiązek ograniczać ryzyka do minimum przez zastosowanie środków oraz działań ochronnych i zapobiegawczych, odpowiednich do wyników oceny ryzyka zawodowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349.23/.24 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że chemia, której używasz podczas ścierania kurzu, drażni twoją skórę i układ oddechowy? Pojemniki, w których zamawiasz jedzenie, i te, w których je przechowujesz, wydzielają szkodliwe substancje, przenikające do twojego organizmu? A kosmetyki, płyny do płukania tkanin i odświeżacze powietrza wpływają na twoje samopoczucie i jakość snu? Dr nauk medycznych, biotechnolog Aleksandra Rutkowska i dr nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny Aleksandra Olsson, przeprowadziły liczne badania naukowe, w których udowodniły, że domowa chemia i sztuczne substancje wokół nas mają realny wpływ na organizm. Zaburzają pracę hormonów, zwiększają ryzyko m.in. wystąpienia zaburzeń płodności, wad rozwojowych dzieci, otyłości i nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy. Możesz zadbać o siebie, zaczynając już dziś, dzięki banalnie prostym zmianom, które wprowadzisz od ręki. Nie tylko zadbasz o zdrowie i o czystą planetę dla przyszłych pokoleń, ale i zaoszczędzisz pieniądze w codziennym budżecie. Ta książka podpowie ci, jak żyć zdrowiej, bardziej eko i less waste, bez wyrzeczeń i bez zbędnych wydatków. Zawiera praktyczne porady, których skuteczność została potwierdzona naukowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
(dostępność ok. 29.05.2024)
Książka
W koszyku
Toksykologia współczesna / redakcja naukowa Witold Seńczuk. - Wydanie 1, 8 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020. - 992, [1] stron : ilustracje ; 25 cm.
Trucizny od dawna towarzyszyły człowiekowi w życiu codziennym, ale w miarę rozwoju cywilizacji znacznie rozszerzyło się ich działanie na organizm człowieka. Współczesna nauka zajmuje się toksykologią poszczególnych związków chemicznych oraz ich wykorzystaniem w praktyce. W publikacji omówiono m.in. losy trucizn w organizmie, mechanizmy ich toksycznego działania, toksykologię środowiska, żywności. przemysłową oraz sądowo-lekarską, bojowe środki trujące (zagrożenie atakami terrorystycznymi), pomoc w ostrych zatruciach oraz problematykę bezpieczeństwa chemicznego (mającą obecnie zasięg ogólnoświatowy). Książka jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, a lekarzom i farmaceutom oraz osobom zawodowo stykającym się z toksykologią niewątpliwie pomoże rozszerzyć i uregulować wiedzę z tej dziedziny. Opis: https://pzwl.pl/Toksykologia-wspolczesna,127621121,p.html.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.9(075.8) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614.88 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania. „Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.” Prof. dr hab. Piotr Szefer
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej