Nowakowska Aleksandra (kulinaria)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(4)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Filia nr 1
(4)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1670)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(782)
Nowakowska Aleksandra (kulinaria)
(-)
Kowalska Dorota
(672)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(654)
Doyle Arthur Conan
(643)
Wallace Edgar
(584)
Konopnicka Maria
(538)
Popławska Anna (filolog)
(521)
Roberts Nora (1950- )
(518)
Christie Agatha (1890-1976)
(514)
Kochanowski Jan
(505)
Drewnowski Jacek (1974- )
(496)
Cartland Barbara
(493)
Zarawska Patrycja (1970- )
(491)
Steel Danielle (1947- )
(482)
Shakespeare William
(471)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(469)
Dickens Charles
(446)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(430)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(391)
Włodarczyk Barbara
(378)
Prus Bolesław (1847-1912)
(372)
Shakespeare William (1564-1616)
(369)
Twain Mark
(365)
Poe Edgar Allan
(361)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(346)
May Karl
(345)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(321)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(313)
Zimnicka Iwona (1963- )
(312)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(302)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(299)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(298)
London Jack
(298)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(295)
Leśmian Bolesław
(288)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
King Stephen (1947- )
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(285)
Mahr Kurt
(284)
Disney Walt (1901-1966)
(282)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(281)
Darlton Clark
(280)
Kraszewski Józef Ignacy
(280)
Ewers H.G
(278)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(270)
Fabianowska Małgorzata
(265)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(265)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Coben Harlan (1962- )
(257)
Szulc Andrzej
(253)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(252)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(251)
Marciniakówna Anna
(247)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(243)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(237)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(233)
Webb Holly
(233)
May Karol
(232)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Tuwim Julian (1894-1953)
(230)
Barner G.F
(229)
Prus Bolesław
(229)
Autores Varios
(228)
Andersen Hans Christian
(226)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Ławnicki Lucjan
(221)
Gawryluk Barbara (1957- )
(220)
Szal Marek
(218)
Balzac Honoré de
(217)
Stevenson Robert Louis
(217)
Ochab Janusz (1971- )
(216)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(213)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(212)
Kipling Rudyard
(212)
Rzehak Wojciech
(212)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Artretyzm
(1)
Choroby ludzi
(1)
Dieta niskopurynowa
(1)
Dietetyka
(1)
Homeopatia
(1)
Hormony
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odporność
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 01/2020)
Do rozwoju dny moczanowej przyczyniają się puryny naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych, np. grzybach czy wątróbce. Kłopoty zaczynają się wtedy, kiedy produktów zawierających puryny jemy zbyt wiele. Po kilkuletnim trwaniu choroby, najczęściej po 5-10 latach od pierwszego napadu dny, rozwijają się nieodwracalne zmiany w stawach oraz w układzie moczowym, zaczynamy chorować na nawracające zapalenie nerek i miedniczek nerkowych oraz kamicę moczanową. Dna prowadzi też do uszkodzenia śródbłonka naczyń i zwiększenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, a w konsekwencji do uszkodzenia mięśnia sercowego, udaru mózgu, zawału, a także do niewydolności nerek. Dna moczanowa, jak większość przewlekłych chorób o podłożu metabolicznym, nie jest uleczalna, jest zaleczalna. Zmiana stylu życia bardzo w tym pomaga. Zwłaszcza rozsądna dieta jest w stanie utrzymać stężenie kwasu moczowego w zdrowych ryzach. W tym może pomóc ten poradnik, proponując odpowiedni sposób żywienia w tej chorobie. Warto z tego skorzystać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615.8 (1 egz.)
(dostępność ok. 14.06.2024)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.8 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
(Kuchnia i Zdrowie ; nr 02/2018)
Seria książek kulinarnych o żywieniu osób z problemami zdrowotnymi. Zawiera praktyczne wskazówki dotyczące odpowiedniej do zapotrzebowania diety, przepisy na zbilansowane posiłki, opis wartościowych składników i podpowiedzi, w jakich produktach ich szukać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
14.05.2024-17.05.2024 Inwentaryzacja księgozbioru
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej