Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(47)
IBUK Libra
(9)
Forma i typ
Książki
(47)
E-booki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Proza
(7)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(60)
tylko na miejscu
(3)
nieokreślona
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(11)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(3)
Dział Książki Obcojęzycznej
(1)
Czytelnia Naukowa
(8)
Filia nr 1
(7)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 5
(2)
Filia nr 8
(4)
Filia nr 9
(5)
Filia nr 12
(4)
Filia nr 13
(5)
Filia nr 14
(4)
Filia nr 17
(3)
Filia nr 18
(6)
Punkt Biblioteczny nr 1
(1)
Czytelnia Naukowa - na miejscu
(3)
Autor
Bogdański Paweł
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Cegieła Marek
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Gradowa Wanda
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Maddern Jan
(2)
Niven Jennifer (1968- )
(2)
Thiriet-Vuibout Françoise
(2)
Vanet Alain
(2)
Zubkiewicz-Kucharska Agnieszka
(2)
Aamodt Sandra
(1)
Abraham Suzanne
(1)
Aronne Louis J
(1)
Awolusi Danuta (1986- )
(1)
Basińska Małgorzata Anna
(1)
Bohlmann Friedrich
(1)
Bowman Alisa
(1)
Bratny Berenika
(1)
Brzostowska Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Bécue Benjamin (1982- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Cohen Jean-Michel
(1)
Czepczor-Bernat Kamila
(1)
Dragan Wojciech Łukasz
(1)
Dukowicz Agata
(1)
Dziubińska Joanna (filolog)
(1)
Fabianowska Małgorzata
(1)
Francis Raymond
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Gawłowski Jacek (1957- )
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grójec Maciej
(1)
Górecka Barbara (tłumaczka)
(1)
Hawe Celia
(1)
Inchauspé Jessie
(1)
Jablow Martha Moraghan
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Kilis Monika
(1)
King Michelle
(1)
Krauss Hanna
(1)
Krawczyk Ula
(1)
Kraśko Jan (1954- )
(1)
Kukliński Włodzimierz
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina
(1)
Lean Mike
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewitt Anna
(1)
Lipetz Philip
(1)
Litwin Mieczysław
(1)
Llewellyn-Jones Derek (1923- )
(1)
Lossman Karolina
(1)
Malanowski Łukasz
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Małecka-Tendera Ewa
(1)
Murphy Julie (1985- )
(1)
Noczyńska Anna
(1)
Noczyńska Anna (1950- )
(1)
Obara-Gołębiowska Małgorzata (1978- )
(1)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(1)
Olejnik Donata
(1)
Oniszczenko Włodzimierz
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(1)
Przylipiak Mirosław (1955- )
(1)
Pupek-Musialik Danuta
(1)
Radvaner Bernard
(1)
Reguła Anna
(1)
Roberts Seth
(1)
Rogińska Natalia (1985- )
(1)
Rolska Monika
(1)
Rolski Wojciech
(1)
Roth Geneen
(1)
Sass Cynthia
(1)
Sattar Naveed
(1)
Schenk Franziska
(1)
Sekuła Marzena
(1)
Sikorska Julia
(1)
Socha Piotr (medycyna)
(1)
Spangle Linda
(1)
Spillane Mary
(1)
Stala Karolina
(1)
Steel Danielle (1947- )
(1)
Summ Ursula (1947- )
(1)
Szocińska Agnieszka
(1)
Szymańska Justyna
(1)
Tabaczyńska Anna
(1)
Tomczak Martyna
(1)
Toruńska Marta
(1)
Trojan Maciej
(1)
Twigg Stephen
(1)
Vaccariello Liz
(1)
Wala-Sułek Katarzyna
(1)
Walcker Yann (1973- )
(1)
Walewicz-Bekka Catherinne
(1)
Webb Geoffrey P
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(53)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(53)
angielski
(2)
Odbiorca
14-17 lat
(3)
Młodzież
(3)
9-13 lat
(2)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Pediatrzy
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(5)
Literatura polska
(3)
Literatura francuska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Otyłość
(44)
Odżywianie
(13)
Dietetyka
(8)
Zdrowe odżywianie
(6)
Odchudzanie
(4)
Anoreksja
(3)
Bulimia
(3)
Higiena
(3)
Joga
(3)
Nastolatki
(3)
Obraz własnego ciała
(3)
Osoby otyłe
(3)
Autopsychoterapia
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dziecko
(2)
Kobieta
(2)
Kucharstwo
(2)
Nadwaga
(2)
Odrzucenie rówieśnicze
(2)
Otyłość dzieci i młodzieży
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Prozopagnozja
(2)
Rodzina
(2)
Stygmatyzacja społeczna
(2)
Uczniowie
(2)
Zakochanie
(2)
Awolusi, Danuta
(1)
Brzuch
(1)
Ciąża
(1)
Czynniki ryzyka (medycyna)
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Endokrynologia dziecięca
(1)
Glikemia
(1)
Glukoza
(1)
Graficy komputerowi
(1)
Homoseksualizm
(1)
Insulinooporność
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Konkursy piękności
(1)
Książęta i księżne
(1)
Kucharstwo dietetyczne
(1)
Leczenie otyłości
(1)
Matki i córki
(1)
Mindfulness
(1)
Motywacja
(1)
Mózg
(1)
Mężczyzna
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Normy żywienia
(1)
Osobowość
(1)
Otyłość brzuszna
(1)
Piraci
(1)
Poczucie kontroli
(1)
Poczucie własnej skuteczności
(1)
Poczucie własnej wartości
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Postawy rodzicielskie
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Psychologia
(1)
Regulacja emocji
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samopoznanie
(1)
Samowychowanie
(1)
Seksualność
(1)
Skład diety (ekologia)
(1)
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
(1)
Ubiór
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Zachowanie
(1)
Zachowanie związane z odżywianiem
(1)
Zapobieganie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Ćwiczenia odchudzające
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(10)
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(5)
Powieść obyczajowa
(4)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(2)
Bajki i baśnie
(1)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Powieść
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Raport z badań
(1)
Satyra
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(12)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(1)
56 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Odważona : dziewczyna minus 70 kg / Danuta Awolusi. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 303 stony, [32] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Odważona to nie historia o diecie cud, wyrzeczeniach i godzinach spędzonych na siłowni. To dużo więcej: poruszająca, bardzo osobista opowieść o tym, jak rodzi się kobiecość.W świecie, w którym ideałem jest rozmiar 34, bycie grubym to grzech, a bardzo grubym - grzech niewybaczalny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podejmują również tematykę związaną z suplementami diety, żywnością wzbogacaną i genetycznie zmodyfikowaną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2(075.8) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oryg. : "A parent's guide to eating disorders and obesity" 1992. - U góry s. tyt. i okł. nazwa instytucji sprawczej oryg. : The Childern's Hospital of Philadelphia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gruba / Natalia Rogińska. - Warszawa : Prószyński Media, 2010. - 254, [1] strona ; 20 cm.
Magda ma 28 lat, jest świetnym grafikiem, dobrze zarabia, czeka na klucze do własnego mieszka. Ma wielki talent i równie wielki problem. Jest GRUBA. Nie pulchna, nie okrągła czy puszysta, tylko po prostu gruba. Dziewczyna od dziecka nie jest w stanie zapanować nad ciągłą potrzebą jedzenia. Jej życiem kieruje nienasycone, uporczywe Ssanie. Nie jest jej z tym łatwo. Ludzie traktują ją jak odmieńca - wyszydzają, wyśmiewają, pokazują w palcami. Przepraszałam odruchowo, bo wszędzie, gdzie pojawiało się moje duże ciało, robiło się spore zamieszanie - mówi bohaterka. Pomimo zawodowych sukcesów nie może znaleźć akceptacji również w zatrudniającej ją firmie, gdzie pracuje w towarzystwie wiecznie odchudzającej się Janki, notorycznego podrywacza Fabiana, starającego się o dziecko Marcela i ślicznej, chudej Ewy. Z utęsknieniem wyczekuje dnia, w którym w końcu wyprowadzi się od toksycznej, uzależnionej od papierosów, forsownych ćwiczeń i telewizji matki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Płaski brzuch : dieta i ćwiczenia / Agata Lewandowska, współpraca Joanna Zając-Borowicka. - Wydanie 1. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 174, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach: 174-[175].
Zazdrościsz modelkom płaskiego brzucha? Marzysz o tym, by w kolejnym sezonie pokazać się na plaży w nowym kostiumie? Chcesz wreszcie pozwolić sobie na takie ubrania, jakie ci się podobają, a nie takie, które skrywają Twoje niedoskonałości? Nie wiesz, jak wymodelować mięśnie brzucha? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że: odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu, ale też zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu! W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.22 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Książka poświęcona jest analizie zastosowania interwencji poznawczo-behawioralnych jako strategii wspomagających proces redukcji masy ciała. Terapia poznawczo-behawioralna jest uznawana za jedno z najbardziej skutecznych podejść w leczeniu otyłości oraz innych zaburzeń psychicznych jej towarzyszących. W części teoretycznej monografii zostały przybliżone kwestie złożonych przyczyn oraz konsekwencji nadmiaru kilogramów. Poszczególne rozdziały książki koncentrują się zarówno na uwarunkowaniach psychospołecznych, jak i biomedycznych. Zgodnie z tematyką szerzej został potraktowany temat zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej we wspomaganiu redukcji masy ciała. Z kolei część empiryczna składa się z badań ilościowych oraz analizy jakościowej – studium przypadku psychoterapii poznawczo-behawioralnej osób z nadmiarem kilogramów. Książka może zainteresować zarówno praktyków zajmujących się pracą z osobami z nadmiarem kilogramów, jak i osoby zajmujące się tym tematem od strony naukowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chcesz pomóc dziecku z nadwagą? Nie działaj na własną rękę – skorzystaj z porad dietetyka! Szacuje się, że problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ma już ok. 25% polskiej populacji, w tym również co piąte dziecko. Kiedy dotyczy to nas samych, łatwiej jest zrozumieć zagrożenie i znaleźć w sobie motywację do zmian. Co jednak zrobić, kiedy nadwagę ma nasze dziecko? Jak pomóc mu wrócić do prawidłowej wagi, nie wywierając niepotrzebnego stresu i nie odbierając radości z jedzenia? Dzięki tej książce zdobędziesz wiedzę, którą powinien dziś posiadać każdy rodzic: Skąd bierze się nadwaga u dzieci? Jak jej zapobiegać? Jakie mogą być konsekwencje otyłości w późniejszym życiu dziecka? Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i jak ich uniknąć? Jak stworzyć jadłospis, który będzie zdrowy, smaczny i zbilansowany? To od twoich wyborów zależy zdrowie twojego dziecka! Od-wagi! (źródło opisu: http://www.azymut.pl).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.22 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.952 (1 egz.)
(dostępność ok. 31.05.2024)
Książka
W koszyku
(Engram)
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emocjonalny, behawioralny i percepcyjny otyłości. Pozwala lepiej zrozumieć relacje zachodzące między doświadczaniem emocji, ich regulacją a zachowaniami żywieniowymi i obrazem ciała. Obejmuje wyniki badań własnych w zakresie ewaluacji autorskiej interwencji psychologicznej bazującej na teorii związanej z terapią ukierunkowaną na schematy emocjonalne versus opartej na zbiorze technik powiązanych z regulacją emocji i stresu. Opisuje wybrane modele pracy z pacjentami z nadmierną masą ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 613.2 [Czytelnia] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych standardów farmakoterapii i leczenia bariatrycznego. Pokazuje pełen obraz wyzwań związanych z postępującą chorobą otyłościową uzupełniony praktycznymi uwagami licznych specjalistów m.in.: endokrynologów, diabetologów, kardiologów, hipertensjologów, gastroenterologów, hepatologów, psychiatrów, dermatologów, lekarzy chorób zakaźnych, seksuologów, którzy odnoszą się do poszczególnych powikłań i zagrożeń związanych z otyłością. Zawartość merytoryczna książki oparta jest na standardach diagnostycznych i terapeutycznych uznanych towarzystw medycznych, znajduje też odzwierciedlenie w aktualnej światowej literaturze, spełnia wszystkie kryteria zgodne z duchem Evidence Based Medicine. Podręcznik ma patronat Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości i rekomendowany jest wszystkim profesjonalistom zajmującym się leczeniem otyłości, osobom zainteresowanym podnoszeniem swoich kwalifikacji zawodowych oraz studentom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Otyłość wieku rozwojowego” to podsumowanie najbardziej aktualnej wiedzy dotyczącej przyczyn, diagnostyki, leczenia i zapobiegania nadwadze i otyłości. Od kilkudziesięciu lat eksperci alarmują, że nadmierna masa ciała to jeden z największych problemów zdrowotnych naszych czasów. Szczególnie niepokojące jest tempo w jakim przyrasta liczba otyłych dzieci – Polska jest jednym z krajów w których liczba ta zwiększa się najszybciej. Dziś nie ma wątpliwości, że nadwaga i otyłość to przyczyna wielu chorób, a problem ten coraz częściej staje się poważnym wyzwaniem w pracy lekarzy wszystkich specjalności. Szczególne wyzwanie stoi przed pediatrami – profilaktyka oraz rozpoczęcie leczenia na wczesnym etapie jest warunkiem skutecznego zatrzymania rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka. To niezwykle ważne zadanie, bo nadmierny przyrost ilości komórek tłuszczowych w dzieciństwie jest procesem nieodwracalnym i przyczyną otyłości w kolejnych latach życia. „Otyłość wieku rozwojowego” to monografia, która wspiera pediatrów, lekarzy rodzinnych i każdego specjalistę spotykającego w codziennej praktyce pacjentów z nadwagą i otyłością. To również pierwszy tytuł wydany w ramach serii „Praktyka Pediatry”.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy”. Często jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie zawiera. Cukier kojarzymy zwykle ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie. Co więcej, kryje się on również w pozornie zdrowych jego „zamiennikach”, które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii. Z książki dowiemy się między innymi, jakie są rodzaje cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej łączyć składniki w domowym menu dla naszego zdrowia? Autorka zanalizowała też najbardziej popularne dzisiaj diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować prawidłowo posiłki i jak łączyć je z aktywnością fizyczną? Do części teoretycznej dołączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najbardziej wybrednych, ale pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury. Anna Reguła, dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka firmy Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, niebanalnych jadłospisów oraz najbardziej popularnych i pomocnych infografik w internecie. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.anna-regula.pl
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W prezentowanym kwartalniku NIT 3(14) zamieszczono osiem artykułów naukowych. W numerze NIT 1(12) 2014 opisano, w jaki sposób w publikacji należy prawidłowo przygotować punkt „Analiza wyników”. Wskazano, jak ważne jest umiejętne ilościowe przedstawienie uzyskanych własnych wyników oraz rezultatów badań o tematyce identycznej lub zbliżonej, wykonanych przez innych autorów. Kolejnym elementem składowym artykułu − jednym z najważniejszych, jest punkt zatytułowany „Dyskusja wyników”. Jeśli autor decyduje się na łączne przedstawienie w jednym punkcie analizy i dyskusji wyników, to po analizie ilościowej powinien dokonać analizy jakościowej według omówionych zasad. Konstrukcja punktu „Dyskusja wyników”, uważanego za najistotniejszą część artykułu, wymaga uprzedniego przygotowania. W praktyce pomocniczo wykorzystuje się w tym celu mapy klastrów, drzewo problemowe lub inne struktury organizacji. Konieczne jest logiczne uporządkowanie przemyśleń, bazujące na pojedynczych wynikach badań lub ich sekwencji. Autor powinien wskazać, jak uzyskane przez niego wyniki mają się do wyników otrzymanych przez innych badaczy, powinien określić, czy są one zbliżone, czy też występują między nimi różnice. Następnie bardzo cenne jest ustosunkowanie się do przyjętych opinii na omawiany temat, do tego, czy wyniki własne i innych autorów je potwierdzają lub też nie i dlaczego. Należy również określić, czy można, na bazie własnych wyników, zaproponować nowe wyjaśnienie rozpatrywanego zjawiska lub problemu. W dyskusji wyników powinna się znaleźć odpowiedź na analizowane pytania badawcze, postawione przez autora we wstępie, a także wytłumaczenie, jak wyniki potwierdzają te odpowiedzi i jak wpasowują się one w aktualny stan wiedzy na analizowany temat. W tej części artykułu powinna też być zawarta argumentacja przemawiająca za przyjęciem lub odrzuceniem hipotezy przyjętej we wstępie. Przedyskutowanie wyników własnych z wynikami innych autorów, próba interpretacji i wyjaśnienia stwierdzonych rozbieżności, sprzecznych wyników, obrona własnego stanowiska w kontekście postawionych pytań powinny stanowić wartość dodaną pracy. Istotne jest, aby unikać powtórzenia treści z poprzedniego punktu (tj. punktu zatytułowanego „Analiza wyników”). Jednakże, dokonując odpowiedzi na postawione pytania, należy poprzeć je uzyskanymi wynikami, odsyłając czytelnika do umieszczonych w tekście tabel lub rysunków. Dyskusja wyników powinna być napisana w formie zwięzłej; powinna być krótka i konkretna. Nie do przecenienia jest sekwencjonowanie informacji, tj. przedstawienie odpowiedzi dotyczącej zapytania problemowego, następnie przedstawienie stosownych wyników własnych je popierających, a także powołanie się na publikacje innych autorów. Znaczenie tego punktu jest bardzo duże, bo wskazuje na dojrzałość autora w podjęciu właściwie zaplanowanego eksperymentu, na jego umiejętności interpretacji wyników, przedstawienia własnych opinii, jak też właściwego przedyskutowania wyników własnych z wynikami innych autorów. Cenne jest też wskazanie ograniczeń i ewentualnych słabych punktów w publikacji w kontekście konieczności przeprowadzenia dalszych badań w celu ich wyjaśnienia. Prawidłowo zaprezentowana dyskusja wyników jest punktem wyjścia do napisania wniosków z pracy. Te, przedstawione w odpowiedniej hierarchii, nie mogą stanowić powtórzenia wyników badań własnych. Powinny być ich uogólnieniem, wskazaniem na istotne kwestie z nich wynikające, potwierdzeniem dotychczasowej wiedzy na dany temat. Należy w nich również wskazać na zagadnienia wymagające weryfikacji i/lub kontynuacji badań. Czytelnik powinien bowiem otrzymać jasną informację o tym, czego ważnego może się z treści artykułu dowiedzieć i jakie kwestie w nim zawarte mają charakter spekulatywny. Ważne jest też wyjaśnienie przez autora, na czym polega oryginalność podjętego przez niego problemu badawczego oraz uzyskanych wyników. W podsumowaniu badacz powinien się ustosunkować do postawionej hipotezy z zaznaczeniem, co przemawia za jej przyjęciem lub odrzuceniem. Rezultatem analizy jakościowej powinno być nakreślenie zadań do zrealizowania w kolejnych badaniach, mających na celu potwierdzenie hipotez badawczych. W dyskusji wyników nie powinno też zabraknąć cytowań autorów z literatury zarówno zagranicznej, jak i krajowej, w tym cytowanej w naszym kwartalniku NIT. Autorzy pracujący nad publikacją naukową powinni mieć świadomość konieczności zachowania spójności tematu pracy, celu, postawionej hipotezy, uzyskanych wyników i dyskusji tych wyników z wnioskami pracy. Elementy te muszą stanowić logiczną całość. Ponadto cenne jest wskazanie, czy przeprowadzone przez nich badania oraz uzyskane wyniki wymagają dalszych analiz, z podkreśleniem wagi naukowej przeprowadzonych badań i ewentualnie potrzeby ich kontynuacji dla nauki i praktyki przemysłowej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
ISBN:
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Agata Dukowicz, Julia Sikorska, Justyna Szymańska, Maciej Trojan: Asymetria funkcjonalna mózgu w badaniach z udziałem naczelnych [Functional asymmetry of the brain in studies of primates], s. 7–28; Małgorzata Anna Basińska, Agnieszka Szocińska: Temperament a występowanie syndromów psychosomatycznych według The Diagnostic Criteria for Psychosomatic Research – DCPR u pacjentów z chorobami kardiologicznymi [Temperament and the occurrence of psychosomatic syndromes described in the Diagnostic Criteria for Psychosomatic Research – DCPR taking into consideration patients with heart diseases], s. 29–46; Karolina Stala, Łukas z Malanowski: Rozpoznawanie emocji przez sprawców przestępstw seksualnych [Emotion recognition in sex offenders], s. 47–64; Włodzimierz Oniszczenko, Wojciech Łukasz Dragan: Cechy temperamentu w ujęciu Regulacyjnej Teorii Temperamentu: związek z zaburzeniami psychicznymi i ich genetycznym podłożem [Temperament traits in terms of Regulative Theory of Temperament: The relationship with mental disorders and their genetic background], s. 66–92.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej