Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(21)
Forma i typ
Książki
(19)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(3)
Dział Książki Obcojęzycznej
(1)
Centrum Wiedzy o Tarnowie i Regionie
(1)
Czytelnia Naukowa
(4)
Filia nr 1
(3)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 8
(1)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 12
(3)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 14
(3)
Filia nr 18
(1)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Bońkowski Wojciech
(1)
Byszewska Izabella
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kmak Józef Kazimierz
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Małecki Paweł (1976- )
(1)
Nejman Anna
(1)
Ochman Paweł
(1)
Parma Christian (1942- )
(1)
Polan Andrzej
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Richards James R. A. (1964- )
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Snaglewska Barbara
(1)
Sowińska Agnieszka
(1)
Woźniak Piotr
(1)
Zahorska Irmina
(1)
Zygmuntowicz Andrzej
(1)
Łebkowska Danuta
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Kobieta
(4102)
Przyjaźń
(3333)
Rodzina
(2848)
Miłość
(2798)
Literatura polska
(1997)
Kuchnia polska
(-)
Tajemnica
(1996)
Śledztwo i dochodzenie
(1795)
Nastolatki
(1790)
Zabójstwo
(1629)
II wojna światowa (1939-1945)
(1582)
Relacje międzyludzkie
(1577)
Język angielski
(1556)
Historia
(1305)
Magia
(1298)
Dzieci
(1286)
Rodzeństwo
(1142)
Uczniowie
(1087)
Dziewczęta
(1083)
Relacja romantyczna
(1070)
Zwierzęta
(1068)
Życie codzienne
(1032)
Żydzi
(1019)
Małżeństwo
(986)
Pisarze polscy
(934)
Wojsko
(912)
Język polski
(881)
Sekrety rodzinne
(852)
Uczucia
(834)
Władcy
(825)
Trudne sytuacje życiowe
(801)
Ludzie a zwierzęta
(795)
Pamiętniki polskie
(782)
Kultura
(758)
Wojna 1939-1945 r.
(756)
Wakacje
(754)
Chłopcy
(743)
Polacy za granicą
(719)
Osoby zaginione
(700)
Policjanci
(696)
Uprowadzenie
(688)
Podróże
(680)
Psy
(675)
Filozofia
(661)
Boże Narodzenie
(645)
Szlachta
(643)
Arystokracja
(636)
Polityka
(621)
Samotność
(612)
Zakochanie
(605)
Sztuka
(586)
Matki i córki
(582)
Dziennikarze
(577)
Humor
(576)
Sieroty
(557)
Spisek
(546)
Przestępczość zorganizowana
(541)
Literatura
(536)
Poszukiwania zaginionych
(526)
Śmierć
(525)
Koty
(520)
Wybory życiowe
(519)
Politycy
(516)
Duchowieństwo katolickie
(510)
Dojrzewanie
(504)
Zemsta
(489)
Prywatni detektywi
(476)
Lekarze
(471)
Psychologia
(471)
Publicystyka polska
(468)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Ojcowie i córki
(444)
Pisarze
(444)
Wychowanie w rodzinie
(443)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(439)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(415)
Dziadkowie i wnuki
(413)
Chrześcijaństwo
(411)
Mężczyzna
(410)
Seryjni zabójcy
(407)
Obyczaje i zwyczaje
(406)
Rody
(404)
Katolicyzm
(399)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(392)
Szkoły
(385)
Marzenia
(377)
Wojna
(377)
Władza
(371)
Duchy
(353)
Walka dobra ze złem
(352)
Poezja polska
(351)
Wsie
(345)
Zabójstwo seryjne
(345)
Temat: czas
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Filadelfia (Stany Zjednoczone)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Biografie
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Historia
(1)
21 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wydanie 25. - Warszawa : Państ. Wydaw. Ekonomiczne, 1984 (Warsz : DSP). - 798, [2] strony, [64] strony tablic kolor. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wydanie 21. - Warszawa : Polskie Wydaw. Ekonomiczne, 1979. - 798, [2] strony, [64] strony fotografii kolor. : rysunki ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78.071.1(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(438-82)(083.12) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(438-82)(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy domowe : 100 przepisow / pod redakcją Magdaleny Drukort. - Poznań : Olimp Media, 2011. - 127, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
W niniejszej publikacji zaprezentowano pomysły na pożywne zupy na mięsie lub rybie oraz lekkie zupy jarzynowe, a także na wykwintne kremy. Nie zapomniano też o niezastąpionych w upalne dni chłodnikach z owoców i warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/56(083.12) (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 23206.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23206&date_from=2005-02-09&date_to=2024-04-03.
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
Książka
W koszyku
Mięso i dziczyzna / [przekład z języka niemieckiego Anna Ferdek]. - Wydanie I. - Monachium : Wydawnictwo Teubner, 2010. - 319, [1] strona : ilustracje ; 30 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce : Receptury na jadło proste, a smakowite i pożywne.
Ojciec Kazimierz Kmak - przeor klasztoru Cystersów w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym zaskakuje nas bogactwem potraw codziennych i świątecznych. Sprawdzone, zdrowe, niezawodne przepisy Czym wyróżnia się kuchnia klasztorna? Po pierwsze wielką uwagę poświęca się składnikom: potrawy robione są z najwyższej jakości produktów. Jest to jedzenie proste i pożywne. - zupy - sosy - mięsa - surówki - ryby - desery - przetwory Ojciec Kazimierz dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada np. co dodać do kiszonej kapusty, co zrobić, żeby ciasto naleśnikowe było chrupiące, jak dawkować nalewkę czosnkową Uzupełnieniem przepisów są opisy najważniejszych świąt, liczne ciekawostki i przysłowia. Kuchnia klasztorna to uczta dla duszy i ciała. Zaprośmy ją do naszych domów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Danuta Łebkowska, Marek Łebkowski przepisy, M. Łebkowski, Andrzej Zygmuntowicz zdjęcia. - Warszawa : "Tenten", 1993 (Warsz. : DSP). - 93, [3] strony : fotografie kolorowe ; 23 cm.
([Encyklopedia Sztuki Kulinarnej])
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego : słodka / Paweł Małecki. - [b.m.w.] : Lidl, [2016]. - 266 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okładce: KUCHNIALIDLA.PL
Książka Pawła Małeckiego to skarbnica przepisów z wykorzystaniem takich produktów, jak: polskie jabłka, wiśnie, sery i mak. Znajdziesz tam także rozdział o owocach i kwiatach z polskich lasów, łąk czy przydomowego ogródka. Nie zabrakło w niej także przepisów gości: Kingi Paruzel, mistrza wypieku chleba Piotra Kucharskiego, zakochanej w rodzinnych przepisach Anny Włodarczyk i zaprzyjaźnionej z tradycją Wielkopolanki Krystyny Semby. Domowy klimat nadają ilustracje Andrzeja Pągowskiego. źródło opisu: Kuchnia Lidla.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Migdałowy aromat / Anna Nejman. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2015. - 502, [2] strony ; 21 cm.
W pewien ciepły, wrześniowy wieczór Eliza, czterdziestoparoletnia pisarka, wysiada z samolotu na lotnisku w Filadelfii. Celem jej podróży jest „Ustronie” - uroczy zakątek powiatu Sussex w stanie Delaware, gdzie do niedawna mieszkała czwórka przyjaciół, którzy u schyłku życia zawiązali niecodzienny pakt. Niezwykłą historię tego miejsca Eliza planuje opisać i opublikować po powrocie do Polski. Wszystko zdaje się wskazywać na to, że nadchodzące tygodnie spędzi sama przy pracy nad książką. Pozorną ciszę i monotonię „Ustronia” niespodziewanie zakłócają jednak dramatyczne wydarzenia, intrygujący sprzedawca antyków i... migdałowy aromat. Plany Elizy zostają wywrócone do góry nogami, a ona sama stanie przed nie lada dylematem. [www.lubimyczytać.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery pory roku na polanie smaków / Andrzej Polan. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 194, [6] stron : fotografie, portrety ; 27 cm.
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Gotowało się z tego, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej kompletna książka kucharska siostry Anastazji! Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi. Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów! Czytelnik znajdzie tu między innymi przepisy na przetwory, dania obiadowe, przekąski, sałatki, surówki, słodkie wypieki, a także na tradycyjne przygotowanie chleba. Dania sprawdzone i zawsze smaczne. A co niezwykle istotne, przyrządzone z produktów ogólnodostępnych i na każdą kieszeń. Zarówno dla osób początkujących, jak i dla doświadczonych miłośników sztuki kulinarnej. Siostra Anastazja szanuje wszystkie trendy kulinarne, ale nie podąża za nimi bezkrytycznie. Dlatego jej przepisom można zaufać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Kuchnia polska / Izabella Sieńko-Holewa. - Warszawa : Fundacja Edukacji Nowoczesnej, 2020. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
(Książka dla Każdego)
W książce została zaprezentowana pełna gama potraw: przekąski, sałatki i surówki, zupy, dania główne, ciasta i desery, sosy, a także potrawy świąteczne. Każdy przepis opatrzony jest komentarzem, w którym autorka radzi, w jaki sposób podawać następujące danie lub co zrobić, aby jego przygotowanie było łatwiejsze, a ugotowana potrawa - smaczniejsza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(086.76) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Potrawy staropolskie i regionalne / Barbara Snaglewska, Irmina Zahorska. - Wydanie 2 poprawione. - Warszawa : Wydaw. Spółdzielcze, 1981. - 86, [2] strony : rysunki ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : potrawy regionalne / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2013. - 608 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Ponad 1000 sprawdzonych przepisów! Kuchnia kaszubska, warmińska, śląska, kresowa czy kujawska. Prezentujemy przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi specjałami, opracowane przez gospodynie z różnych stron Polski. Autorka zbierała je przez wiele lat, jeżdżąc na liczne festyny folklorystyczne i konkursy kulinarne. Przejrzysty podział książki na regiony pomoże przygotować ucztę góralską lub mazurską.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(438) (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.55/.56(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolejna świetna monografia królowej polskiej kuchni, tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, sezam czy koper, proponuje specjalne weselne jadło. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej