Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(26)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(31)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(5)
Dział Książki Obcojęzycznej
(2)
Centrum Wiedzy o Tarnowie i Regionie
(1)
Czytelnia Naukowa
(2)
Filia nr 1
(4)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 8
(2)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 12
(6)
Filia nr 13
(4)
Filia nr 17
(2)
Filia nr 18
(2)
Czytelnia Naukowa - na miejscu
(1)
Autor
Edwards Lynda
(2)
Filipowicz Wika
(2)
Linklater Richard (1960- )
(2)
Schlosser Eric
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Berry Rynn
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bulling Hermann
(1)
Butturini Paula
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cording Ingrid
(1)
Darnowska Agata
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Fort Matthew
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jaroszewicz Ewa
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Loreau Dominique
(1)
Mac Renata
(1)
Maciejewska-Starosolska Marta
(1)
Mah Ann
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Marciniak-Wróblewska Joanna
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(1)
Rost Małgorzata
(1)
Schneider-Flaig Silke
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Słowiński Mirosław (kucharstwo)
(1)
Utta Mirosław
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Żmuda Olga (1991-)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(24)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(24)
angielski
(2)
Odbiorca
Niewidomi
(4)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(4048)
Przyjaźń
(3298)
Rodzina
(2815)
Miłość
(2775)
Literatura polska
(1997)
Kultura stołu
(-)
Tajemnica
(1950)
Nastolatki
(1768)
Śledztwo i dochodzenie
(1763)
Zabójstwo
(1601)
II wojna światowa (1939-1945)
(1566)
Język angielski
(1556)
Relacje międzyludzkie
(1552)
Historia
(1305)
Magia
(1282)
Dzieci
(1271)
Rodzeństwo
(1125)
Uczniowie
(1091)
Dziewczęta
(1066)
Zwierzęta
(1058)
Relacja romantyczna
(1049)
Życie codzienne
(1016)
Żydzi
(1013)
Małżeństwo
(971)
Pisarze polscy
(932)
Wojsko
(914)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(830)
Władcy
(822)
Uczucia
(812)
Ludzie a zwierzęta
(789)
Pamiętniki polskie
(785)
Trudne sytuacje życiowe
(782)
Wojna 1939-1945 r.
(759)
Kultura
(755)
Wakacje
(742)
Chłopcy
(738)
Polacy za granicą
(716)
Osoby zaginione
(692)
Policjanci
(687)
Uprowadzenie
(681)
Psy
(665)
Filozofia
(661)
Podróże
(659)
Szlachta
(642)
Boże Narodzenie
(641)
Arystokracja
(629)
Polityka
(613)
Samotność
(608)
Zakochanie
(599)
Sztuka
(586)
Dziennikarze
(573)
Matki i córki
(573)
Humor
(561)
Sieroty
(557)
Spisek
(537)
Literatura
(535)
Przestępczość zorganizowana
(529)
Śmierć
(522)
Politycy
(514)
Koty
(513)
Poszukiwania zaginionych
(513)
Duchowieństwo katolickie
(509)
Dojrzewanie
(502)
Wybory życiowe
(502)
Zemsta
(482)
Psychologia
(473)
Prywatni detektywi
(469)
Publicystyka polska
(469)
Lekarze
(467)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Wychowanie w rodzinie
(442)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(437)
Ojcowie i córki
(434)
Pisarze
(434)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(416)
Mężczyzna
(408)
Chrześcijaństwo
(407)
Dziadkowie i wnuki
(403)
Rody
(403)
Seryjni zabójcy
(401)
Katolicyzm
(397)
Obyczaje i zwyczaje
(395)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(390)
Szkoły
(383)
Wojna
(376)
Władza
(370)
Marzenia
(369)
Poezja polska
(351)
Duchy
(347)
Walka dobra ze złem
(347)
Wsie
(343)
Matura
(341)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1301-1400
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Europa
(4)
Polska
(2)
Włochy
(2)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Opracowanie
(6)
Poradnik
(6)
Adaptacja literacka
(2)
Materiały pomocnicze dla szkół
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Historia
(7)
Kulinaria
(4)
Edukacja i pedagogika
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.261 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe), faksymile, fotografie, 2 mapy, portret ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Zwyczaje przy stole oraz niezwykłe przepisy kulinarne naszych babek. Tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641/642 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak we Włoszech uleczyłam chorą duszę.
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze, pochodzą z rodzin włoskich emigrantów. Poznali się w Rzymie w 1985 roku. Koniec lat 80. XX w. spędzili w Polsce, do dziś mają wielu przyjaciół, wśród których są m. in.: Radek Sikorski i jego żona Anne Applebaum, Adam Michnik, Ernest Bryll i dziennikarze "Tygodnika Powszechnego". Dwa tygodnie przed ślubem Paula została pobita do nieprzytomności w Pradze, gdzie śledziła przebieg aksamitnej rewolucji. Trzy tygodnie później John został postrzelony w Rumunii, gdzie przygotowywał materiał o upadku Ceauşescu. Cudem uniknął śmierci, ale wpadł w ciężką depresję. I właśnie o walce z nią jest ta książka. Paula Buttorini opowiada, jak leczyła męża czułością i... dobrym jedzeniem, i o tym, jak pomocne w wydobywaniu się z rozpaczy są proste codzienne rytuały i miłość.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 929-051(73)"19/20" (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 22333.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
http://telenpn.home.pl/katalog_ksiazek/opis_katalogowy.php?sygnatura=22333
Książka przeznaczona tylko dla osob niewidomych i niedowidzących dysponujacych Czytakiem.
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu więc także i w życiu najważniejsze. ”
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Scholastic Readers. Level 3)
Książka w języku angielskim. W meksykańskim miasteczku niedaleko granicy z USA, grupa młodych Meksykan rozpoczyna niebezpieczną podróż przez granicę w poszukiwaniu lepszego życia. Don otrzymuje pracę jako menadżer do spraw marketingu w grupie restauracji fast foodowych. Czy dowie się prawdy o burgerach? Amber, studentka liceum zaczyna zadawać sobie poważne pytania na temat pracy w Mickey's. Może te burgery wcale nie smakują tak dobrze?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43;664:613.2(086.7.034.44) (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020 ; 2022 (Larix). - 23 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 246 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23058.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23058&date_from=2005-02-09&date_to=2023-05-17
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 392.8(4) (1 egz.)
(dostępność ok. 17.05.2024)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(44) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Na okładce i grzbiecie: Green Canoe - o wszystkim co dobre.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera)
"Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego, nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli? [biblionetka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021; 2022 (Larix). - 36 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 438 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23077.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23077&date_from=2005-02-09&date_to=2022-10-27
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym "leksykonem" dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) - podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5(02.053.2) (1 egz.)
(dostępność ok. 27.05.2024)
Książka
W koszyku
Jak to Japończycy, że ich dzieci nie tyją i nie chorują – oraz co zrobić, by twoje dziecko poszło w ich ślady. W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama oraz William Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku praktycznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, by zadbać o zdrowie swojego dziecka. Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, lecz w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień. Dzięki tej książce odkryjesz w jaki sposób, za pomocą drobnych zmian sprawić, że rodzinne posiłki będą zdrowsze. Dlaczego nie powinno się demonizować żadnych produktów spożywczych. Jak ważne jest regularne podawanie dzieciom nowych potraw – i w jaki sposób to robić, by osiągnąć sukces. Czemu pozwalanie dzieciom, by samodzielnie nakładały sobie porcje – i angażowały się w przygotowanie jedzenia – zaszczepia im dobre nawyki. Jak pielęgnować zdrowy styl życia, który zachęca do utrzymania zdrowej postawy wobec jedzenia i aktywności fizycznej przez całe życie. /Nota wydawnicza/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej