Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(10)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(3)
Placówka
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(2)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 12
(4)
Filia nr 13
(1)
Filia nr 17
(2)
Autor
Clase Mia (1977- )
(1)
Croker Issy
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Ekblom Ulrika (1971- )
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hever Julieanna
(1)
Högström Justyna
(1)
Jones Anna
(1)
Kozłowska Martyna
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Małota Aleksandra
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pająk Zofia
(1)
Schinharl Cornelia
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Skoczylas Karolina (filolog)
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zaniewska Aldona
(1)
Zanoncelli Anastasia
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Kobieta
(4049)
Przyjaźń
(3299)
Rodzina
(2817)
Miłość
(2775)
Literatura polska
(1997)
Kuchnia wegetariańska
(-)
Tajemnica
(1951)
Nastolatki
(1768)
Śledztwo i dochodzenie
(1767)
Zabójstwo
(1606)
II wojna światowa (1939-1945)
(1567)
Język angielski
(1555)
Relacje międzyludzkie
(1552)
Historia
(1305)
Magia
(1282)
Dzieci
(1273)
Rodzeństwo
(1125)
Uczniowie
(1091)
Dziewczęta
(1067)
Zwierzęta
(1058)
Relacja romantyczna
(1049)
Życie codzienne
(1018)
Żydzi
(1014)
Małżeństwo
(971)
Pisarze polscy
(933)
Wojsko
(914)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(830)
Władcy
(822)
Uczucia
(814)
Ludzie a zwierzęta
(790)
Pamiętniki polskie
(785)
Trudne sytuacje życiowe
(783)
Wojna 1939-1945 r.
(759)
Kultura
(755)
Wakacje
(742)
Chłopcy
(740)
Polacy za granicą
(716)
Osoby zaginione
(693)
Policjanci
(689)
Uprowadzenie
(681)
Psy
(666)
Filozofia
(661)
Podróże
(659)
Szlachta
(642)
Boże Narodzenie
(641)
Arystokracja
(629)
Polityka
(613)
Samotność
(609)
Zakochanie
(599)
Sztuka
(586)
Dziennikarze
(573)
Matki i córki
(573)
Humor
(561)
Sieroty
(557)
Spisek
(537)
Literatura
(535)
Przestępczość zorganizowana
(530)
Śmierć
(522)
Koty
(515)
Politycy
(514)
Poszukiwania zaginionych
(514)
Duchowieństwo katolickie
(509)
Dojrzewanie
(502)
Wybory życiowe
(502)
Zemsta
(482)
Psychologia
(473)
Prywatni detektywi
(472)
Lekarze
(469)
Publicystyka polska
(469)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Wychowanie w rodzinie
(442)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(437)
Ojcowie i córki
(435)
Pisarze
(434)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(416)
Chrześcijaństwo
(408)
Mężczyzna
(408)
Dziadkowie i wnuki
(405)
Rody
(403)
Seryjni zabójcy
(402)
Katolicyzm
(397)
Obyczaje i zwyczaje
(396)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(391)
Szkoły
(384)
Wojna
(376)
Władza
(370)
Marzenia
(369)
Poezja polska
(351)
Duchy
(347)
Walka dobra ze złem
(347)
Wsie
(343)
Matura
(341)
Gatunek
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Jedzenie jest przyjemnością, którą można smakować razem.
"Dzieci gotują. WEGE" to propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleka roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podpowiadaja też ciekawe warianty drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, ciekawych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy, ilustrowany "krok po kroku" sposób jej wykoania oraz fajne zdjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56-056.84(02.053.2) (1 egz.)
(dostępność ok. 06.06.2024)
Książka
W koszyku
Dieta roślinna na co dzień / Julieanna Hever ; [przekład z angielskiego Martyna Kozłowska]. - Łódź : Galaktyka, copyright 2013. - XXIV, 354 strony : ilustracje ; 24 cm.
Tyt. oryg.: The complete idiot's guide to plant-based nutrition.
Poradnik dla wszystkich pragnących stosować zrównoważoną dietę roślinną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków. Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones zużywa minimum składników i naczyń. Podpowiada, jak małymi krokami zmienić nasze nawyki i wykorzystać to, co zbyt często trafia do kosza. Anna uważa, że warzywa powinny zajmować naczelne miejsce na każdy stole. Wierzy, że jedzenie potrafi budzić radość i zmieniać codzienne życie. Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, kieszeni i Ziemi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie III. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm
Na okładce: Nowe wydanie bestsellera.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.05.2024)
Książka
W koszyku
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 600 przepisów kuchni wegetariańskiej, głównie dań włoskich przygotowanych ze składników pochodzących z upraw ekologicznych. Książka jest podzielona na pięć dużych rozdziałów: Przekąski, przystawki, sosy i pokarm bogów, Zboża, czyli złoto Ziemi, Jarzyny w całym swoim blasku, Słodkie owoce, Kuchnie świata. Publikację otwiera wstęp szczegółowo wprowadzający w świat potraw wegetariańskich, zawiera ona także wiele istotnych informacji dotyczących właściwości i walorów odżywczych poszczególnych produktów. Sięgając po to opracowanie, dostajemy przepisy między innymi na tarty, sosy, makarony, jarzyny, dania z grilla, przekąski, pizze, podpłomyki, suflety, tartinki czy zupy. Nie brakuje również receptur na światowe hity kuchni wegetariańskiej jak: gazpacho, baklawa, cukierki z syropu klonowego, tortille, chapati, guacamole, humus oraz tzatziki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej