Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(28)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(8)
Audiobooki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Publikacje dla niewidomych
(4)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(5)
Dział Książki Obcojęzycznej
(2)
Centrum Wiedzy o Tarnowie i Regionie
(1)
Czytelnia Naukowa
(2)
Filia nr 1
(4)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 8
(2)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 12
(6)
Filia nr 13
(4)
Filia nr 17
(2)
Filia nr 18
(2)
Czytelnia Naukowa - na miejscu
(1)
Autor
Darnowska Agata
(2)
Edwards Lynda
(2)
Filipowicz Wika
(2)
Linklater Richard (1960- )
(2)
Schlosser Eric
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Berry Rynn
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bulling Hermann
(1)
Butturini Paula
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cording Ingrid
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Fort Matthew
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jaroszewicz Ewa
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Loreau Dominique
(1)
Mac Renata
(1)
Maciejewska-Starosolska Marta
(1)
Mah Ann
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Marciniak-Wróblewska Joanna
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(1)
Rost Małgorzata
(1)
Schneider-Flaig Silke
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Słowiński Mirosław (kucharstwo)
(1)
Utta Mirosław
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Żmuda Olga (1991-)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(26)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(26)
angielski
(2)
Odbiorca
Niewidomi
(6)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(4102)
Przyjaźń
(3327)
Rodzina
(2844)
Miłość
(2797)
Literatura polska
(1997)
Kultura stołu
(-)
Tajemnica
(1992)
Śledztwo i dochodzenie
(1791)
Nastolatki
(1789)
Zabójstwo
(1627)
II wojna światowa (1939-1945)
(1582)
Relacje międzyludzkie
(1577)
Język angielski
(1555)
Historia
(1304)
Magia
(1291)
Dzieci
(1283)
Rodzeństwo
(1142)
Uczniowie
(1087)
Dziewczęta
(1080)
Relacja romantyczna
(1065)
Zwierzęta
(1064)
Życie codzienne
(1032)
Żydzi
(1018)
Małżeństwo
(986)
Pisarze polscy
(934)
Wojsko
(912)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(852)
Uczucia
(830)
Władcy
(824)
Trudne sytuacje życiowe
(801)
Ludzie a zwierzęta
(795)
Pamiętniki polskie
(782)
Kultura
(758)
Wojna 1939-1945 r.
(756)
Wakacje
(751)
Chłopcy
(743)
Polacy za granicą
(718)
Osoby zaginione
(700)
Policjanci
(696)
Uprowadzenie
(688)
Podróże
(677)
Psy
(672)
Filozofia
(661)
Boże Narodzenie
(644)
Szlachta
(643)
Arystokracja
(636)
Polityka
(621)
Samotność
(612)
Zakochanie
(605)
Sztuka
(586)
Matki i córki
(582)
Dziennikarze
(577)
Humor
(576)
Sieroty
(557)
Spisek
(542)
Przestępczość zorganizowana
(539)
Literatura
(536)
Poszukiwania zaginionych
(525)
Śmierć
(524)
Koty
(520)
Wybory życiowe
(518)
Politycy
(516)
Duchowieństwo katolickie
(510)
Dojrzewanie
(504)
Zemsta
(488)
Prywatni detektywi
(473)
Lekarze
(471)
Psychologia
(471)
Publicystyka polska
(468)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Ojcowie i córki
(444)
Pisarze
(443)
Wychowanie w rodzinie
(443)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(439)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(415)
Chrześcijaństwo
(411)
Dziadkowie i wnuki
(410)
Mężczyzna
(410)
Seryjni zabójcy
(407)
Obyczaje i zwyczaje
(405)
Rody
(403)
Katolicyzm
(397)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(392)
Szkoły
(385)
Wojna
(377)
Marzenia
(376)
Władza
(371)
Duchy
(352)
Poezja polska
(351)
Walka dobra ze złem
(351)
Wsie
(345)
Zabójstwo seryjne
(345)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1301-1400
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Europa
(4)
Polska
(3)
Włochy
(2)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(8)
Poradnik
(7)
Opracowanie
(6)
Adaptacja literacka
(2)
Materiały pomocnicze dla szkół
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Historia
(8)
Kulinaria
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.261 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe), faksymile, fotografie, 2 mapy, portret ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Zwyczaje przy stole oraz niezwykłe przepisy kulinarne naszych babek. Tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641/642 [Czytelnia] (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 23215.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23215&date_from=2005-02-09&date_to=2024-04-03.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
Książka
W koszyku
Historia pewnego małżeństwa. Ta książka opisuje nasze kłopoty, wędrówkę w otchłań i drogę powrotną. Chcę podzielić się odkryciem siły tkwiącej w jednym asie, który trafił nam się w kiepskim poza tym rozdaniu. Tym atutem była miłość do Rzymu i wierne wypełnianie rytuałów, które w taki czy inny sposób związane były z pożywieniem. Proste czynności karmienia i spożywania, zakorzenione w najcieplejszych wspomnieniach z dzieciństwa i utrwalone w nawyk w ciągu lat spędzonych we Włoszech, były pomocą w procesie uzdrawiania i odzyskiwania mocy. Gdy opisuję zapach szparagów, barwę polenty czy smak rozgrzanych słońcem fig, utrwalam w pamięci głód i miłość, zdrowie i to, co nas odżywia. Nade wszystko zapisuję radość bycia żywym i świadomość, ile wart jest ten dar. Posłuchajcie jak we Włoszech uleczyłam chorą duszę. /Nota wydawnicza/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 22333.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
http://telenpn.home.pl/katalog_ksiazek/opis_katalogowy.php?sygnatura=22333
Książka przeznaczona tylko dla osob niewidomych i niedowidzących dysponujacych Czytakiem.
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu więc także i w życiu najważniejsze. ”
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 23206.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23206&date_from=2005-02-09&date_to=2024-04-03.
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.
Książka
W koszyku
(Scholastic Readers. Level 3)
Książka w języku angielskim. W meksykańskim miasteczku niedaleko granicy z USA, grupa młodych Meksykan rozpoczyna niebezpieczną podróż przez granicę w poszukiwaniu lepszego życia. Don otrzymuje pracę jako menadżer do spraw marketingu w grupie restauracji fast foodowych. Czy dowie się prawdy o burgerach? Amber, studentka liceum zaczyna zadawać sobie poważne pytania na temat pracy w Mickey's. Może te burgery wcale nie smakują tak dobrze?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43;664:613.2(086.7.034.44) (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020 ; 2022 (Larix). - 23 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 246 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23058.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23058&date_from=2005-02-09&date_to=2023-05-17
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(44) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Na okładce i grzbiecie: Green Canoe - o wszystkim co dobre.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera)
"Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego, nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli? [biblionetka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021; 2022 (Larix). - 36 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 438 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23077.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23077&date_from=2005-02-09&date_to=2022-10-27
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym "leksykonem" dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) - podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [lubimyczytac.pl]
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej