Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(26)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Audiobooki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
nieokreślona
(5)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(5)
Dział Książki Obcojęzycznej
(2)
Centrum Wiedzy o Tarnowie i Regionie
(1)
Czytelnia Naukowa
(2)
Filia nr 1
(4)
Filia nr 5
(1)
Filia nr 8
(2)
Filia nr 9
(2)
Filia nr 12
(6)
Filia nr 13
(4)
Filia nr 17
(2)
Filia nr 18
(2)
Czytelnia Naukowa - na miejscu
(1)
Autor
Edwards Lynda
(2)
Filipowicz Wika
(2)
Linklater Richard (1960- )
(2)
Schlosser Eric
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Berry Rynn
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bulling Hermann
(1)
Butturini Paula
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cording Ingrid
(1)
Darnowska Agata
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Fort Matthew
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jaroszewicz Ewa
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Loreau Dominique
(1)
Mac Renata
(1)
Maciejewska-Starosolska Marta
(1)
Mah Ann
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Marciniak-Wróblewska Joanna
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(1)
Rost Małgorzata
(1)
Schneider-Flaig Silke
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Słowiński Mirosław (kucharstwo)
(1)
Utta Mirosław
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Żmuda Olga (1991-)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(24)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(24)
angielski
(2)
Odbiorca
Niewidomi
(4)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kobieta
(4064)
Przyjaźń
(3317)
Rodzina
(2826)
Miłość
(2782)
Literatura polska
(1997)
Kultura stołu
(-)
Tajemnica
(1960)
Nastolatki
(1773)
Śledztwo i dochodzenie
(1770)
Zabójstwo
(1610)
II wojna światowa (1939-1945)
(1569)
Relacje międzyludzkie
(1560)
Język angielski
(1555)
Historia
(1305)
Magia
(1284)
Dzieci
(1276)
Rodzeństwo
(1136)
Uczniowie
(1091)
Dziewczęta
(1074)
Zwierzęta
(1063)
Relacja romantyczna
(1054)
Życie codzienne
(1022)
Żydzi
(1014)
Małżeństwo
(973)
Pisarze polscy
(934)
Wojsko
(914)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(841)
Uczucia
(824)
Władcy
(822)
Trudne sytuacje życiowe
(792)
Ludzie a zwierzęta
(790)
Pamiętniki polskie
(785)
Wojna 1939-1945 r.
(758)
Kultura
(755)
Wakacje
(748)
Chłopcy
(741)
Polacy za granicą
(718)
Osoby zaginione
(695)
Policjanci
(692)
Uprowadzenie
(687)
Psy
(669)
Filozofia
(661)
Podróże
(660)
Szlachta
(643)
Boże Narodzenie
(642)
Arystokracja
(633)
Polityka
(614)
Samotność
(611)
Zakochanie
(601)
Sztuka
(586)
Matki i córki
(579)
Dziennikarze
(573)
Humor
(561)
Sieroty
(557)
Spisek
(537)
Literatura
(535)
Przestępczość zorganizowana
(534)
Śmierć
(523)
Koty
(517)
Poszukiwania zaginionych
(517)
Politycy
(514)
Wybory życiowe
(510)
Duchowieństwo katolickie
(509)
Dojrzewanie
(503)
Zemsta
(485)
Psychologia
(473)
Prywatni detektywi
(472)
Lekarze
(469)
Publicystyka polska
(469)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Wychowanie w rodzinie
(442)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Ojcowie i córki
(437)
Zdrada
(437)
Pisarze
(436)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(416)
Mężczyzna
(410)
Chrześcijaństwo
(409)
Dziadkowie i wnuki
(407)
Rody
(403)
Seryjni zabójcy
(402)
Obyczaje i zwyczaje
(399)
Katolicyzm
(397)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(391)
Szkoły
(384)
Wojna
(377)
Marzenia
(370)
Władza
(370)
Poezja polska
(351)
Duchy
(347)
Walka dobra ze złem
(347)
Wsie
(344)
Zabójstwo seryjne
(343)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1301-1400
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Europa
(4)
Polska
(2)
Włochy
(2)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Opracowanie
(6)
Poradnik
(6)
Adaptacja literacka
(2)
Materiały pomocnicze dla szkół
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkic
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Historia
(7)
Kulinaria
(4)
Edukacja i pedagogika
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Scholastic Readers. Level 3)
Książka w języku angielskim. W meksykańskim miasteczku niedaleko granicy z USA, grupa młodych Meksykan rozpoczyna niebezpieczną podróż przez granicę w poszukiwaniu lepszego życia. Don otrzymuje pracę jako menadżer do spraw marketingu w grupie restauracji fast foodowych. Czy dowie się prawdy o burgerach? Amber, studentka liceum zaczyna zadawać sobie poważne pytania na temat pracy w Mickey's. Może te burgery wcale nie smakują tak dobrze?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43;664:613.2(086.7.034.44) (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020 ; 2022 (Larix). - 23 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 246 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23058.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23058&date_from=2005-02-09&date_to=2023-05-17
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 392.8(4) (1 egz.)
(dostępność ok. 17.05.2024)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(44) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Na okładce i grzbiecie: Green Canoe - o wszystkim co dobre.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera)
"Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego, nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli? [biblionetka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021; 2022 (Larix). - 36 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 438 MB.
Nr książki wg "Larix" : 23077.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=23077&date_from=2005-02-09&date_to=2022-10-27
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym "leksykonem" dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) - podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak to Japończycy, że ich dzieci nie tyją i nie chorują – oraz co zrobić, by twoje dziecko poszło w ich ślady. W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama oraz William Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku praktycznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, by zadbać o zdrowie swojego dziecka. Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, lecz w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień. Dzięki tej książce odkryjesz w jaki sposób, za pomocą drobnych zmian sprawić, że rodzinne posiłki będą zdrowsze. Dlaczego nie powinno się demonizować żadnych produktów spożywczych. Jak ważne jest regularne podawanie dzieciom nowych potraw – i w jaki sposób to robić, by osiągnąć sukces. Czemu pozwalanie dzieciom, by samodzielnie nakładały sobie porcje – i angażowały się w przygotowanie jedzenia – zaszczepia im dobre nawyki. Jak pielęgnować zdrowy styl życia, który zachęca do utrzymania zdrowej postawy wobec jedzenia i aktywności fizycznej przez całe życie. /Nota wydawnicza/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37.018.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 395 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Smak chili, smak życia / J. Ryan Stradal ; czyta Olga Żmuda. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, 2016 ; 2021 (Larix). - 20 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 246 MB.
Nr książki wg "Larix" : 22558.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=22558
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem. Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015.
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl)
Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej