Żywność prozdrowotna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(7)
Audiobooki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(3)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(2)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 9
(1)
Filia nr 12
(1)
Filia nr 17
(2)
Autor
Bielinowicz Justyna
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Furczyk Bożena (1970- )
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Krajewska Orina (1987- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Rutkowska Anna (filolog)
(1)
Różańska Małgorzata
(1)
Sandmann Franz Xaver (1805-1856)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wolfe David (1970- )
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Niewidomi
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(4049)
Przyjaźń
(3299)
Rodzina
(2817)
Miłość
(2775)
Literatura polska
(1997)
Żywność prozdrowotna
(-)
Tajemnica
(1951)
Nastolatki
(1768)
Śledztwo i dochodzenie
(1767)
Zabójstwo
(1606)
II wojna światowa (1939-1945)
(1567)
Język angielski
(1555)
Relacje międzyludzkie
(1552)
Historia
(1305)
Magia
(1282)
Dzieci
(1273)
Rodzeństwo
(1125)
Uczniowie
(1091)
Dziewczęta
(1067)
Zwierzęta
(1058)
Relacja romantyczna
(1049)
Życie codzienne
(1018)
Żydzi
(1014)
Małżeństwo
(971)
Pisarze polscy
(933)
Wojsko
(914)
Język polski
(880)
Sekrety rodzinne
(830)
Władcy
(822)
Uczucia
(814)
Ludzie a zwierzęta
(790)
Pamiętniki polskie
(785)
Trudne sytuacje życiowe
(783)
Wojna 1939-1945 r.
(759)
Kultura
(755)
Wakacje
(742)
Chłopcy
(740)
Polacy za granicą
(716)
Osoby zaginione
(693)
Policjanci
(689)
Uprowadzenie
(681)
Psy
(666)
Filozofia
(661)
Podróże
(659)
Szlachta
(642)
Boże Narodzenie
(641)
Arystokracja
(629)
Polityka
(613)
Samotność
(609)
Zakochanie
(599)
Sztuka
(586)
Dziennikarze
(573)
Matki i córki
(573)
Humor
(561)
Sieroty
(557)
Spisek
(537)
Literatura
(535)
Przestępczość zorganizowana
(530)
Śmierć
(522)
Koty
(515)
Politycy
(514)
Poszukiwania zaginionych
(514)
Duchowieństwo katolickie
(509)
Dojrzewanie
(502)
Wybory życiowe
(502)
Zemsta
(482)
Psychologia
(473)
Prywatni detektywi
(472)
Lekarze
(469)
Publicystyka polska
(469)
Język niemiecki
(454)
Prawo
(446)
Wychowanie w rodzinie
(442)
Zamki i pałace
(442)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(440)
Dziecko
(439)
Zdrada
(437)
Ojcowie i córki
(435)
Pisarze
(434)
Harcerstwo
(424)
Przedsiębiorstwo
(424)
Turystyka
(419)
Młodzież
(416)
Chrześcijaństwo
(408)
Mężczyzna
(408)
Dziadkowie i wnuki
(405)
Rody
(403)
Seryjni zabójcy
(402)
Katolicyzm
(397)
Obyczaje i zwyczaje
(396)
Język angielski (przedmiot szkolny)
(393)
Nauczyciele
(391)
Szkoły
(384)
Wojna
(376)
Władza
(370)
Marzenia
(369)
Poezja polska
(351)
Duchy
(347)
Walka dobra ze złem
(347)
Wsie
(343)
Matura
(341)
Gatunek
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(4)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Kulinaria
(4)
Styl życia, moda i uroda
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Praktyka Zdrowego Życia ; nr 02/2020)
Wydanie 1. pt.: Prawdziwa superżywność wzmacnia organizm, chroni przed chorobami... i masz ją w zasięgu ręki!.
Do superżywności zalicza się mnóstwo warzyw, owoców i nasion – produktów naturalnych i nieprzetworzonych. Pochodzą one zarówno z naszych rodzimych stron, jak i z dalekich krajów. Tym co je wyróżnia są dobroczynne dla naszego zdrowia składniki, które sprawiają, że włączenie tego nadzwyczajnego jedzenia do naszego codziennego menu pomaga zapobiegać chorobom, np. układu krążenia, ale też cukrzycy czy nowotworom. Reklamy pełne są informacji o nadzwyczajnych właściwościach, zwłaszcza modnych i drogich produktów. Nie zawsze warto im wierzyć, bo potwierdzenie naukowe „zdrowotności” ma tylko część z nich. W naszej publikacji ograniczamy się do tych najpewniejszych, do żywności, która zawiera szereg witamin, głównie antyoksydacyjnych, cenną witaminę D, związki bioaktywne (np. błonnik, probiotyki, aminokwasy), minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3. [literia.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Super odporność : jak z posiłków czerpać zdrowie / dr Joel Fuhrman ; [tłumaczenie: Anna Rutkowska]. - Wydanie V - dodruk. - Białystok : Vital, 2020. - 340, [4] strony : ilustracje ; 21 cm.
Dlaczego niektórzy z nas chorują częściej niż inni? Czy jesteśmy skazani na zachorowanie, jeśli nasi współpracownicy lub rodzina są chorzy? W czym tkwi sekret zachowania zdrowia? Dr Joel Fuhrman – dyplomowany lekarz, czołowy ekspert profilaktyki i odwracania procesów chorobowych – prezentuje wszechstronny, wyczerpujący przewodnik osiągnięcia doskonałego zdrowia. Wyjaśnia nam jednocześnie w jaki sposób możemy stać się prawie całkowicie odporni na przeziębienia, grypę i inne infekcje. Dowody na skuteczność terapii opracowanej przez Autora są niepodważalne. Nauka o żywieniu dokonała fenomenalnych postępów i odkryć na przestrzeni ostatnich lat. Już dziś możemy z nich skorzystać i wzmocnić układ odpornościowy by chronił nasze ciało przed każdą chorobą – od powszechnego przeziębienia po nowotwór. Kluczem do uzyskania takich efektów są niewielkie zmiany w jadłospisie. To niewłaściwe wybory żywieniowe sprawiają, że zapadamy na choroby, skraca się długość naszego życia oraz wydajemy fortunę na wizyty u lekarzy, pobyty w szpitalach i realizację recept. Tymczasem wystarczy tylko lekko zmodyfikować sposób, w jaki się odżywiamy, by zapewnić organizmowi setki najważniejszych składników, które odpowiadają za budowanie odporności. Te zmiany będą nie tylko skuteczne, ale i przyjemne – wszystko za sprawą ponad osiemdziesięciu znakomitych przepisów sprawdzonych przez Autora książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612.017 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce dowiesz się, jakie składniki warto wprowadzić do codziennej diety i jak je łączyć, aby najskuteczniej zaopiekować się swoim ciałem i umysłem. Nauczysz się czytać składy preparatów dostępnych na rynku i rozpoznawać te, które są bezpieczne i skuteczne. Poznasz składniki, które wesprą twoją walkę z trądzikiem, otyłością, bezsennością czy stresem. Dowiesz się też, co może pomóc Ci w łagodzeniu objawów insulinooporności, PCOS oraz chorób tarczycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy długowieczność jest możliwa? Czy można uniknąć chorób cywilizacyjnych? Jak sobie z nimi radzić? Jak walczyć, by wygrać lub poprawić komfort życia w chorobie? Co roku w Polsce około stu pięćdziesięciu tysięcy osób dowiaduje się, że ma chorobę nowotworową. Nowotwory złośliwe, choroby przewlekłe czy autoimmunologiczne znamy coraz częściej z najbliższego otoczenia. Pacjenci i ich bliscy są zwykle zagubieni i nierzadko pozostawieni samym sobie. W aktach desperacji krążą po omacku między medycyną konwencjonalną i alternatywną, nie wiedząc, komu ufać. Tymczasem idealna ścieżka zarówno zapobiegania, jak i leczenia to medycyna integralna - spojrzenie na pacjenta w sposób holistyczny, uwzględniający indywidualne potrzeby chorego i jego preferencje, z poszanowaniem jedności ciała, psychiki i ducha. Książka jest zbiorem kilkunastu rozmów przeprowadzonych przez Orinę Krajewską z wybitnymi specjalistami reprezentującymi różne dziedziny związane ze zdrowiem człowieka - od medycyny konwencjonalnej, przez medycynę wschodnią, ziołolecznictwo, leczenie dietą i ruchem, po psychologię i duchowość. Wśród rozmówców są m.in.: genetyk prof. Jan Lubiński, psycholog Wojciech Eichelberger, specjalistka medycyny holistycznej dr Preeti Agrawal czy prof. medycyny chińskiej Li Jie. Książka jest przewodnikiem dla tych, którzy chcą już dziś holistycznie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku – opis wydawcy Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 22843.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=22843&date_from=2005-02-09&date_to=2021-10-14
Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm... Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie. Prof. dr Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce mówi o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz historiach pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne do leczenia najczęstszych chorób przewlekłych. [lubimyczytac.pl]
Audiobook
W koszyku
Super żywność czyli Superfoods po polsku / Małgorzata Różańska. - Kraków : Wydawnictwo M, 2017 ; 2022 (Larix). - 18 odcinków (długość odcinka : rozdział) ; 172 MB.
Nr książki wg "Larix" : 22859.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
Opis z https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=22859&date_from=2005-02-09&date_to=2022-04-07
Superfoods to żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. Na miano „superżywności” zasługują produkty naturalne, nieprzetworzone, np. nasiona chia, jagody goji czy sok z noni. Ale wśród naszych polskich, rodzimych produktów znajdziemy również wiele superfoods. Małgorzata Różańska jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem. W książce „Superżywność, czyli superfoods po polsku” pokazuje, że nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać po sklepach nieznanych produktów. Aby „super się odżywiać” można sięgnąć po nasze polskie produkty, które często mamy w naszych lodówkach - produkty z naszych lasów i grządek. Autorka dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia, z własnego doświadczenia podpowiada, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swojego menu. Liczne przepisy pomogą zrozumieć, na czym polega ta „dobra zmiana”. [lubimyczytac.pl]
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Wyd 1 pt. : Technologia przemysłowej produkcji potraw.
Dla studentów kierunków Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz dla pracowników inżynieryjno-technicznych zakładów przemysłu spożywczego, uczniów techników gastronomicznych, tech. przemysłu spożywczego, szkół pomaturalnych hotelarskich i innych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664(075.8) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości! Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej