Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(127)
IBUK Libra
(12)
Forma i typ
Książki
(123)
Poradniki i przewodniki
(35)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
E-booki
(12)
Audiobooki
(3)
Publikacje dla niewidomych
(3)
Proza
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Druki ulotne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(143)
nieokreślona
(17)
wypożyczone
(11)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(47)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(12)
Dział Książki Obcojęzycznej
(1)
Czytelnia Naukowa
(8)
Filia nr 1
(12)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 8
(15)
Filia nr 9
(19)
Filia nr 12
(10)
Filia nr 13
(8)
Filia nr 14
(6)
Filia nr 17
(9)
Filia nr 18
(13)
Punkt Biblioteczny nr 1
(4)
Czytelnia Naukowa - na miejscu
(4)
Autor
Zawistowska Zofia
(6)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(5)
Błaszczyszyn Maja
(4)
Ciborowski Artur
(4)
Cybulska Barbara (1939- )
(4)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Łukaszewska Teresa
(3)
Bachmann Robert M
(2)
Coy Johannes F. (1963- )
(2)
Dawidowicz Aleksander (1919-1997)
(2)
Franz Maren (1968- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Gąsowska Anna (tłumaczka)
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kaczorowska Maria
(2)
Kofler-Bettschart Birgit (1965- )
(2)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(2)
Kurowska Hanna
(2)
Kwaśniewski Jan
(2)
Kłosiewicz-Latoszek Longina
(2)
Lewko Katarzyna
(2)
Pić Barbara
(2)
Pić Janusz
(2)
Szymański Andrzej (1938- )
(2)
Tombak Bogumiła
(2)
Tombak Mihail Borisovič (1953- )
(2)
Aamodt Sandra
(1)
Aronne Louis J
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Bajerek Ewa
(1)
Ballaun Maria
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bartnik Jan
(1)
Bassford Katherine
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola
(1)
Borgman Małgorzata
(1)
Bowman Alisa
(1)
Bożkowa Krystyna (1924-2018)
(1)
Broadhurst C. Leigh
(1)
Brogan Kelly
(1)
Bräckle Isolde
(1)
Bujko Jacek
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Carper Jean
(1)
Chace Daniella
(1)
Chavanne Philippe (1958- )
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chopra Deepak (1946- )
(1)
Chyliński Marek
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichocki Marek
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieślak-Kałuża Viviana
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cohen Jean-Michel
(1)
Cornet Philippe (1950- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dec Aleksandra
(1)
Dispenza Joseph (1942-2015)
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Dziubińska Joanna (filolog)
(1)
Dziura Aleksandra
(1)
Falkiewicz Kinga
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Foley Ewa
(1)
Frazier Karen
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Galloway Barbara
(1)
Galloway Jeff (1945- )
(1)
Garmada Ludwik ( -2010)
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gawłowski Jacek (1957- )
(1)
Girtler Małgorzata
(1)
Gradowa Wanda
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Hutchin Kenneth C
(1)
Hyman Mark
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jasiak Henryk
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jelonek Anna
(1)
Jeszka Jan
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Jodliński Mikołaj (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(50)
2000 - 2009
(26)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(13)
1970 - 1979
(7)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(42)
1901-2000
(6)
1989-2000
(3)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(138)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(139)
Odbiorca
Niewidomi
(3)
14-17 lat
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dorośli
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Szkoły średnie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Dietetyka
(105)
Odżywianie
(31)
Zdrowe odżywianie
(17)
Kucharstwo
(12)
Higiena
(11)
Otyłość
(11)
Żywność
(11)
Potrawy dietetyczne
(9)
Ziołolecznictwo
(9)
Cukrzyca
(8)
Leczenie
(6)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Nowotwory
(4)
Żywienie chorych
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Leczenie dietą
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Odporność
(3)
Samoleczenie
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Alergia
(2)
Artretyzm
(2)
Ciąża
(2)
Dzieci
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Homeopatia
(2)
Kobieta
(2)
Kosmetyka
(2)
Medycyna chińska
(2)
Nadwaga
(2)
Przemiana materii
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Serce
(2)
Układ trawienny
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Wątroba
(2)
Zapobieganie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ajurweda
(1)
Aktorzy
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Anemia
(1)
Astma oskrzelowa
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Biblia
(1)
Biegi
(1)
Chemioterapia
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Ciśnienie krwi wzmożone
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Diabetologia
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dodatki prozdrowotne do żywności
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Endometrioza
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gimnastyka
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gęstość kości
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Hinduizm
(1)
Horoskopy
(1)
Immunomodulacja
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Jelonek, Anna
(1)
Kandydoza
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kosmetologia
(1)
Kucharstwo dietetyczne
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kulinaria
(1)
Kwaśniewski, Jan
(1)
Menopauza
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mikroelementy
(1)
Mindfulness
(1)
Mózg
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(1)
Gatunek
Poradnik
(31)
Wydawnictwa popularne
(26)
Przepisy kulinarne
(23)
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(4)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki
(1)
Publicystyka polska
(1)
Satyra
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(43)
Kulinaria
(28)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Psychologia
(2)
Klultura fizyczna i sport
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Religia i duchowość
(1)
139 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.952 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.05.2024)
Audiobook
W koszyku
Nr książki wg "Larix" : 22878.
Książka nagrana w specjalistycznym kodowanym formacie mp3 obsługiwanym przez urządzenie do odtwarzania książek mówionych "Czytak".
https://biblio.czytak.com.pl/catalog?phrase=22878&date_from=2005-02-09&date_to=2022-04-07.
Książka przeznaczona tylko dla osob niewidomych i niedowidzących dysponujacych Czytakiem.
Przez ostatnie trzydziestolecie bardzo intensywnie promowano diety niskotłuszczowe. Dlaczego więc jesteśmy coraz grubsi i podatni na choroby? Nasze ciała potrzebują tłuszczu, ponieważ jest on niezbędny dla zdrowia, a idealnym sposobem na poradzenie sobie z epidemią chorób serca i otyłością jest dieta ketogeniczna. Autor prezentuje wyniki najnowszych badań naukowych na temat różnego rodzaju tłuszczów. Analizuje ich właściwości i wpływ na zdrowie. Obala wiele powszechnych mitów i błędnych przekonań na ich temat. Zaprezentowany w książce rewolucyjny program pomaga w leczeniu cukrzycy, chorób układu krążenia i przewlekłego zmęczenia. Dzięki tej diecie przyspieszysz przemianę materii, zwiększysz poziom energii i poprawisz funkcje tarczycy. Zdrowie dzięki tłuszczom.
Książka
W koszyku
Dieta w leczeniu osteoporozy / Hanna Stolińska. - Wydanie 1. - Poznań : Rebis, 2020. - 215 stron : ilustracje ; 22 cm.
Kompleksowy Praktyczny Poradnik 140 przepisów.
Jak ochronić kości przed ich największym wrogiem. Na osteoporozę zwaną „cichym złodziejem kości” cierpi w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy. Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Jak ustrzec się jednej z głównych przyczyn niesprawności w starszym wieku? Nie mamy wpływu na wiek i przebyte choroby, ale wiele możemy osiągnąć za pomocą diety i suplementacji. I to właśnie udowodni w swojej książce Hanna Stolińska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874:616.71 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.4 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791/792.071.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791/792.071.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Diet & training by Ann / Anna Lewandowska ; [współpraca: Aleksandra Dec]. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2018. - 230, [2] strony : fotografie ; 23 cm.
Popularna trenerka fitness, specjalistka od kwestii związanych z prawidłowym i zdrowym odżywianiem oraz dietetyką, wielokrotna medalistka mistrzostw świata w karate, a prywatnie żona jednego z najpopularniejszych polskich piłkarzy - Anna Lewandowska sukcesywnie podbija serca swoich fanów wydając książki na temat właściwego sposobu odżywiania, zdrowego stylu życia oraz porad treningowych. Kolejna z wielu książek trenerki Anny Lewandowskiej Diet AND Training by Ann jest idealna dla wszystkich osób pragnących odnieść sukces na wielu płaszczyznach oraz chcących osiągnąć upragniony stan, jakim jest szczęście. Szczęście Anna Lewandowska utożsamia przede wszystkim ze zdrowiem, a w swojej lekturze pokazuje drogi, dzięki którym będziemy w stanie osiągnąć zdrowy stan - zarówno ciała jak i umysłu. Autorka w Diet AND Training by Ann udziela wyłącznie przydatnych wskazówek oraz skutecznych porad - bez zbędnych informacji. Pokazuje od czego należy zacząć chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz podejście do zdrowej aktywności fizycznej. Udziela bardzo cennych i fachowych porad na temat tego jak bezpiecznie oraz skutecznie ćwiczyć, a także udowadnia, że zdrowa i zbilansowana dieta może być także pyszna. Ponadto bardzo skutecznie motywuje do działania oraz zapewnia gotowe - w stu procentach skuteczne plany treningowe. Diet AND Training by Ann to coś więcej niż tylko książka - dzięki niej każdy z nas może zmienić swoje życie na lepsze. Dedykowana jest nie tylko miłośnikom zdrowego stylu życia - ale każdemu bez wyjątku, ponieważ każdy z nas zasługuje na wszystko co najlepsze - zwłaszcza zdrowie oraz szczęście. Zdrowy styl życia to najlepsza droga do szczęścia, a odpowiednia dieta, trening i porządna dawka motywacji są niezbędnymi elementami tej ścieżki. Chodź ze mną i przekonaj się, że warto! - Anna Lewandowska [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.22(047) (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; * żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi; * racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; * rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili : - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc czytelnikowi: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka. Książka porusza wszystkie najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży, prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, a także dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu. Odpowiada na większość najczęściej pojawiających się pytań, rozwiewa wiele wątpliwość i obala mity, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień wśród przyszłych mam. W publikacji znajdują się odpowiedzi na pytania co, ile i kiedy powinny jeść kobiety, jednocześnie nie narzucając rygorystycznych zakazów, ani nakazów, pozostawiając pole do indywidualnego wkomponowania poszczególnych zasad we własny tryb życia, preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni. Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych. W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis. Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
ISBN:
U podstaw wydania II tomu Kosmetologii leżała konieczność kompleksowego ujęcia całości zagadnień kosmetologicznych, uzupełnionych o wiedzę nauk zintegrowanych z kosmetologią. Opracowanie powstało na postawie wiedzy i doświadczenia praktycznego specjalistów wielu dziedzin z całej Polski. W II tomie podjęto kosmetologię jako dziedzinę interdyscyplinarną, wiążącą się bezpośrednio lub pośrednio z licznymi dziedzinami medycznymi i chemicznymi. Wielokierunkowość kosmetologii zachęca do współpracy specjalistów wielu dziedzin. Kosmetolodzy to dziś szeroko wykwalifikowani specjaliści wykonujący czynności, w tym zabiegi, między lekarzem dermatologiem, lekarzem medycyny estetycznej, farmaceutą, fizjoterapeutą i chemikiem. W tym kontekście kosmetolodzy mogą działać na szczeblu współpracy diagnostycznej, zabiegowej (terapeutycznej) oraz badawczo-naukowej Kosmetologia to jedyna pozycja na rynku wydawniczym z tej dziedziny, która kompletnie obejmuje tematykę kosmetologiczną. Mamy nadzieję, że stanie się ona pomocna w kształceniu i w pracy kosmetologów oraz wielu specjalistów dziedzin estetycznych, medycznych i chemicznych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej